İngilizce sorry, please, excuse me konu anlatımı

Bu dersimizde ayrıca Sorry, Please gibi bazı kalıplaşmış kelimeler üzerinde duralım.

İlk dersimizden itibaren sık sık karşılaşacağımız bu kalıplar üzerinde biraz durmamız ve onların dildeki fonksiyonlarını daha iyi anlamamız yararlı olacaktır.

Her dil, belirli ortamlarda belirli sosyal amaçlara hizmet etmesi için bazı kalıplaşmış deyimler kullanır. Bu deyimler dilde boşlukları dolduran birer kalıp görevini üstlenirler. Türkçemiz bu tür deyimler açısından son derece zengindir. Kolay gelsin. Eline sağlık. Başın sağolsun ve daha niceleri…

Dikkatli düşünecek olursak bu kalıp deyimler yalnız belirli ortamlarda kullanılır. Bazen tek bir kelimeden, bazen de bir cümleden oluşurlar. Her dilin kendine özgü bu tür kalıp deyimleri vardır.

İngilizce öğrenirken bu tür deyimleri de doğal olarak öğreneceğiz. Ancak bu deyimlerin kullanış şekillerini, kullanıldıkları toplumsal ortamları öğrenip, Türkçe’ye kelimesi keli­mesine çevirmeye çalışmayacağız. Böyle bir gayret bizi büyük yanılgılara götürür. Çoğu kez bu deyimlerin Türkçe’ye çevirHemeyeceğini göreceğiz. Afiyet olsun deyiminin nasıl karşılığını İngilizce’de bulamıyorsak çoğu kez İngilizce deyimler için de aynı kanıya varabiliriz. Bazen de, toplumsal ortamlar aynı olduğu halde Türkçe ve İngilizce’de kullanılan deyimlerin ayrı olduklarını göreceğiz. Biraz önce öğrendiğimiz Sir veya Madam kelimeleri yerine Türkçe’de Efendim kelimesini kullandığımız gibi.

Bu açıklamaları hatırınızdan çıkartmayacak olursanız bundan sonra öğreneceğiniz deyimleri en sağlıklı şekilde öğrenmeniz mümkün olacaktır.

Şimdi bu dersimizin kalıp deyimlerini ve kullanılışlarını görelim.

Excuse me                     —    Genellikle dikkati çekmek için, bir dilekte bulunmadan önce

veya soru sormadan önce kullanılır.

— özür dilemek için de kullanıldığı olur.

Sorry                               –    Hatalardan sonra, kabalık yapıldığında özür dilemek için kul­

lanılan bir kelimedir.

That’s all right                      —      özür dileyen bir kişiye verilen cevaptır. Özürün kabul

edildiğini belirler.

Come in                        —    İçeriye birisini davet ettiğimizde kullanılır. Türkçe’de bu

deyim yerine buyrun kelimesini kullanırız.

3 thoughts on “İngilizce sorry, please, excuse me konu anlatımı

Bir yanıt yazın